Er fyrværkeri virkelig så farligt, som det påstås?

05 maj 2021 Anders Lundtang Hansen

Det er bestemt ikke for sjov, at der findes så mange advarsler på fyrværkeri, at der er skrappe regler for at sælge, opbevare og fyre det af.

Af samme grund kan man blandt andet anskaffe sig scenefyrværkeri, som det ikke altid er alle dødelige mennesker, der kan få lov til at få fingre i, da det kræver en ekspert at håndtere den slags.

Det er nok sådan noget krudt, som du ser i forlystelsesparker og shows, som er noget mere organiseret og imponerende at se på, end når man skyder sit eget fyrværkeri af til nytår.

Men den slags mennesker er også godt beskyttet og har stor erfaring med at affyre det – til din fornøjelse.

Men stadig er det jo muligt at købe fyrværkeri til brug ved nytårsaften, og nu har du gennemført så mange nytårsaftener, uden der er gået noget galt, mens du skød krudt af, så er det virkelig farligt?

Fyrværkeri skal håndteres med omhu og stor forståelse

I fremtiden vil det formentlig undre, at man tillod almindelige mennesker uden særtilladelse at købe og affyre fyrværkeri i en afmålt periode om året – mens man formentlig var fuld.

For det er desværre ikke alle, der følger anvisningerne til brugen af dette fyrværkeri, og hvis man så også er beruset, så udfordrer man måske skæbnen og hinanden, hvor sanserne er mindre fokuserede.

Der skal blot ét enkelt uheld til, og så kan man være vansireret for livet, have mistet lemmer – eller ligefrem være død.

Og det kan ikke gøres om, hvorefter du bliver et af de tilfælde, der bliver vist frem efter nytår til skræk og advarsel for, hvor farligt fyrværkeri er, hvor du ville ønske, du havde hørt bedre efter med brugen af fyrværkeri.

Fyrværkeri er farligt i småt og stort omfang, og det er ikke noget at spøge med.